Strona główna Warto wiedzieć

Lipidoza u indyków - zagrożenie którego nie można lekceważyć

Lipidoza u indyków - zagrożenie którego nie można lekceważyć

Lipidoza indyków to gwałtowna choroba, która wiąże się z dużymi stratami dla hodowców. Najczęściej dotyka stada reprodukcyjne, a konkretnie nioski indycze w wieku 12 - 14 tygodni, jednak pojawia się także w przypadku stad indyków rzeźnych. W drugim wypadku znacznie częściej występuje u indyczek - pojawiając się
ok. 11 - 12 tygodnia życia.

Choroba może doprowadzić nawet do 15% upadków w bardzo krótkim czasie. Dodatkowo padnięcia nie są poprzedzone objawami klinicznymi, co praktycznie uniemożliwia stwierdzenie wystąpienia lipidozy przed pojawieniem się strat.

W przypadku sekcji zwłok sztuk dotkniętych problemem widać charakterystyczne przebarwienia wątroby – można wyróżnić podział na obszary bladożółte i ciemnoczerwone . Z kolei sam narząd jest powiększony i charakteryzuje się większą kruchością niż zdrowa wątroba.

Niestety przyczyny występowania lipidozy nie są poznane. Występuje kilka hipotez dotyczących czynników: zakaźnych, genetycznych i żywieniowych. Jednak według obecnego stanu wiedzy żaden z nich nie został uznany za główny powód jej występowania.

Mimo tego w przypadku potencjalnych powodów występowania wymienia się:
  • • Wzrost spożycia energii przy jednoczesnym zmniejszeniu jej użycia przez ptaki.
  • • Nadmierna synteza kwasów tłuszczowych z glukozy.
  • • Niewystarczająca produkcja białek transportujących lipidów z wątroby (apolipoprotein).

We wszystkich powyższych przypadkach dochodzi do gromadzenia nadmiaru tłuszczów w wątrobie co prawdopodobnie wpływa na wystąpienie lipidozy.

Biorąc to pod uwagę musimy mieć na uwadze, że ważną częścią profilaktyki jest żywienie zwierząt odpowiednio zbilansowanymi paszami, które zawierają ilość energii i białka dopasowaną do wymagań ptaków w konkretnym okresie. Dodatkowo należy mieć na uwadze, że dodawanie pszenicy do pasz pełnoporcjowych powoduje ich „rozcieńczenie” i w efekcie zwiększa stosunek energii do białka co może wpłynąć na wystąpienie choroby.

Dodatkowo należy skupić się na czynnikach środowiskowych, które mają wpływ na pobranie paszy. Zarówno długość dnia świetlnego jak i dostęp do paszy powinien umożliwić pobranie indykom ilości paszy odpowiadającej normom dostarczanym przez firmę hodowlaną.

Ponadto w okresie krytycznym można wziąć pod uwagę stosowanie, w paszach lub do wody, preparatów wspomagających wątrobę, która może być narażona na obciążenie czynnikami toksyczni, np. mikotoksynami.

Co należy robić gdy lipidoza już wystąpi?

Należy jak najszybciej zaprzestać podawania paszy i zacząć żywić zwierzęta wyłącznie ziarnem pszenicy. Dzięki temu minimalizuje się upadki, a także skraca przebieg choroby. Po uporaniu się z objawami należy stopniowo, w ciągu 3 dni, powrócić do dawki paszy, którą stosowało się przed atakiem lipidozy. Dodatkowo po zakończeniu leczenia można, w porozumieniu z wytwórnią pasz, przez krótki okres (kilku dni) skarmiać mieszankę o niższych parametrach.

Autor opracowania:
Bartosz Kopciński - technolog Tasomix


ZNAJDŹ DORADCĘ TASOMIX

Masz pytanie, dotyczące żywienia zwierząt?
Skorzystaj z naszej wiedzy.



WYBIERZ GRUPĘ PRODUKTÓW

Znajdź program
żywieniowy

Drób
Trzoda
Bydło
Króliki

TechnologiE

Światowe standardy w produkcji pasz

Bezpieczeństwo stanowi nadrzędny cel w produkcji pasz Tasomix. Jego realizację wspierają innowacyjne technologie (Granulator Kubex TMT) oraz wdrożone standardy: ISO 22000:2005 i QS.

czytaj więcej

Ponad 25 lat
doświadczenia

Światowe standardy produkcji

Partnerzy