Strona główna Warto wiedzieć

Czynniki ryzyka zanieczyszczenia bakterią Salmonella Enteritidis na fermie

Czynniki ryzyka zanieczyszczenia bakterią Salmonella Enteritidis na fermie

Salmonella Enteritidis jest wiodącym, groźnym dla człowieka patogenem przenoszonym przez żywność, a wiele zakażeń wynika z zanieczyszczenia tą bakterią jaj spożywczych. Dlatego tak ważne jest zapobieganie występowaniu tego patogenu już na fermie.

Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych na małych i średniej wielkości fermach niosek analizowały występowanie Salmonella Enteritidis w otoczeniu ptaków, paszy, wodzie, muchach, gryzoniach i żywołapkach. Wszystkie fermy utrzymywały ptaki w systemie ściółkowym, a część również z wybiegami. Połowa z przebadanych gospodarstw przeprowadzała szczepienia przeciwko tej bakterii.

Salmonella Enteritidis została zidentyfikowana na 7 z 40 przebadanych ferm, w tym na trzech z wdrożonym programem szczepień ochronnych. Jednak w fermach, gdzie ptaki były szczepione bakterie zostały zidentyfikowane tylko w gryzoniach, ich odchodach i wewnątrz żywołapek, natomiast na fermach, na których szczepienia nie były przeprowadzane patogen znajdował się także w otoczeniu ptaków i w jajach.

Na podstawie badań można więc stwierdzić, że najważniejszymi czynnikami ryzyka zakażenia bakterią Salmonella Enteritidis w małych i średnich stadach jest obecność zainfekowanych gryzoni oraz brak programu szczepień przeciwko temu patogenowi.

Opracowała Martyna Lasoń


Źródło: Wallner – Pendleton E.A., Patterson P.H., Kariyawasam S., Trampel D.W., Denagamage T. On-farm risk factors for Salmonella Enteritidis contamination. 2014 J. Appl. Poult. Res. 23 :345–352

ZNAJDŹ DORADCĘ TASOMIX

Masz pytanie, dotyczące żywienia zwierząt?
Skorzystaj z naszej wiedzy.



WYBIERZ GRUPĘ PRODUKTÓW

Znajdź program
żywieniowy

Drób
Trzoda
Bydło
Króliki

TechnologiE

Światowe standardy w produkcji pasz

Bezpieczeństwo stanowi nadrzędny cel w produkcji pasz Tasomix. Jego realizację wspierają innowacyjne technologie (Granulator Kubex TMT) oraz wdrożone standardy: ISO 22000:2005 i QS.

czytaj więcej

Ponad 25 lat
doświadczenia

Światowe standardy produkcji

Partnerzy